A Magyar Szabadság Éve

1956 és a szocializmus – válság és újragondolás

2016. szeptember 8. és 10. között Egerben rendeztek konferenciát az 1956-os Intézet Alapítvány és az Eszterházy Károly Egyetem szervezésében. Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával létrejött esemény több mint 250 előadó részvételével zajlott.  

A konferencia megnyitóján Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly egyetem rektora, majd Romsics Ignác, az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának vezetője köszöntötte a résztvevőket.

Rainer M. János, az 1956-os Intézet Alapítvány kuratóriumának elnöke 1956 és a szocializmus címmel tartott plenáris előadást, melyben elmondta: 1956 az elnyomó rendszerre mondott nemet, magát a szovjet típusú rendszert nem változtatta volna meg. Úgy vélte, a magyar társadalom elutasította a létező szocializmust és ideológiáját, de a nemzeti függetlenség mellett jobbára reformkommunista követelések fogalmazódtak meg.

A plenáris ülést követően a szekcióülések következtek, ahol nyolc-tíz fős csoportokban tanácskoztak az előadók. Bencsik Péter történész a forradalom előtt lezajlott társadalmi önszerveződés folyamatát mutatta be. Előadásában kifejtette, hogy az 1953-as új szakasz megszakítása után már nem tért vissza a totális diktatúra. Ekkor léptek fel a társadalmi mozgalmak (Petőfi kör, Írók szövetsége stb.) amelyek lényegében ugyanazt akarták, mint a vezetés: reformkommunista elképzelések megvalósítását. Mégsem találták meg a közös hangot, ez pedig a forradalom kitöréséhez is vezetett.

Hírek