A Magyar Szabadság Éve

„1956. október 23-a egy kivételes pillanat volt, olyan, mint az első csók…”

Virtuális valóság technológiával készült 1956-os kiállítás, szabadságkoncert sztárelőadókkal és a nemzeti egység gondolata – egyebek között erről volt szó a Ma reggel ünnepi műsorában, melynek mai vendége Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója volt.

Egészen különleges, virtuális valóság kiállítással készült a Terror Háza Múzeum az emlékévre. Tallai Gábor felidézte, hogy az 1956-os Emlékbizottság kérése az volt, hogy olyan programot szervezzenek, ami megszólítja és megérinti a fiatalokat. Ehhez a legmegfelelőbb megoldásnak a virtuális valóság technológia alkalmazása bizonyult, mely gyakorlatilag egy időutazás élményét teszi lehetővé.

A projekthez Pálfi György filmrendezőt sikerült megnyerni, hogy forgasson 12 olyan tipikus jelentet, melyek bemutatják 1956 hangulatát, azokat az élethelyzeteket, melyeket az akkor élők megéltek. A programigazgató hozzátette: a Terror Háza Múzeum időszaki kiállításában jelenleg megtekinthető 6 rövidfilm hamarosan továbbiakkal bővül.

Ezt követően Tallai Gábor Emlékév ünnepi programjairól szólva úgy fogalmazott: a 60. évforduló kivételes lehetőség arra, hogy begyógyítsuk azokat a sebeket, melyeket az 50. évforduló okozott. A programigazgató az ünnepi események sorában beszélt az október 23-i Szabadságkoncertről, amelyre olyan előadók közreműködésével kerül sor, mint Ákos, Vastag Csaba vagy az East együttes, akik saját életművükben foglalkoztak a szabadság-élménnyel és ’56-tal.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent a nemzeti egység, és a mai fiataloknak ezt hogyan lehetne átadni, Tallai Gábor így válaszolt: „A nemzeti egység nagyon ritkán áll össze, ’56. október 23-a egy kivételes pillanat volt, olyan, mint az első csók, azok, akik átélték, egész életükben arra vágynak ­– ezt nem is vehetjük rossz néven tőlük –, hogy újra átéljék ezt az élményt.

Tallai Gábor úgy vélte, a mai fiataloknak a magyar labdarúgó-válogatott szereplése adott egy kicsi ízelítőt abból az élményből, milyen az, amikor a körúton ölelkeznek az emberek. A Terror Háza Múzeum programigazgatója ennek kapcsán rámutatott, hatvan évvel ezelőtt egy egész ország összeölelkezett, és mindenki boldog attól, hogy volt mersze, bátorsága végre ennek a közösségnek akár egy világbirodalommal szembenállva azt mondani: elég volt. Ezt élték meg azok, akik ’56-ot megélték. Ennek a visszhangját próbáljuk megélni, szerintem ez is elég lesz nekünk - mondta Tallai Gábor.

 

Hírek