A Magyar Szabadság Éve

’56 apropóján ültek össze a V4-ek Düsseldorfban

Az észak-rajna-vesztfáliai parlamentben a lengyel, a szlovák, a cseh és a magyar fél az 1956-os magyar és lengyel szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából tanácskozott. Hazánkat Prőhle Gergely, az EMMI helyettes államtitkára képviselte.

A Visegrád-csoport 25 éve címmel V4-es körben pódiumbeszélgetésre került sor Észak-Rajna-Vesztfália (ÉRV) tartomány parlamentjében. A rendezvény apropója a Visegrádi Csoport megalakulásának huszonötödik évfordulója, valamint a közép-európai államok összefogását erősítő, szovjet uralom elleni 1956-os magyar és lengyel szabadságharc hatvanadik évfordulója volt.

A pódiumbeszélgetésen részt vett Konrad Popławski, a Varsói Keleti Tanulmányok Központ szakértője, Ján Foltin egykori németországi szlovák nagykövet, Libor Rouček, az EP korábbi alelnöke, valamint Prőhle Gergely volt berlini magyar nagykövet, az EMMI helyettes államtitkára.

A beszélgetés előtt az ÉRV tartományi parlament elnöke, Carina Gödecke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében megköszönte a V4 országok hidegháborúban játszott szerepét, az 1956-os, valamint az 1968-as a Szovjetunió elleni bátor és hősies kiállást, melyek „Európa felosztottságának a végéhez, a vasfüggöny lebontásához vezettek.”

Lenka Heimöller, a Német Külpolitikai Társaság Észak-Rajna-Vesztfáliai Fórumának alelnöke a V4 csoport történelmi hátterének bemutatása közben kiemelte: a közép-európai népek korán felismerték, a diktatúra csak reménytelenséghez vezet, ezért mindnyájan vissza akartak térni a demokratikus útra.

A Visegrádi négyek együttműködését erősítő pódiumbeszélgetés a düsseldorfi magyar főkonzulátus, a bonni lengyel főkonzulátus, a düsseldorfi cseh konzuli iroda, az észak-rajna-vesztfáliai parlament és a Német Külpolitikai Társaság Észak-Rajna-Vesztfáliai Fórumának közös szervezésében valósult meg.

Hírek