A Magyar Szabadság Éve

’56-os emlékművet avattak Madridban

A madridi Budapest utca melletti téren avatták fel az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek köztéri emlékművét a spanyol fővárosban. Az ünnepségen felszólalt Darák Péter, a Kúria elnöke, Manuela Carmena, Madrid főpolgármestere, Rosa María Romero Sánchez, a spanyol Képviselőház alelnöke, valamint Győri Enikő nagykövet. Az ’56-os forradalmárok nevében Tóth-Zele József, az Atletico Madrid egykori játékosa és a Real Madrid egykori ifjúsági edzője mondott beszédet, és gyújtotta meg az emlékmű örökmécsesét.

 

„Nehéz történelmi tapasztalataink miatt nekünk, mai magyaroknak és spanyoloknak különösen jó okunk van arra, hogy vigyázzunk megszenvedett szabadságunkra, és jó okunk van arra is, hogy figyeljünk egymásra és tiszteljük egymást. (...) Ennek a kölcsönös figyelemnek és tiszteletnek a megnyilvánulása ez az emlékmű” – fogalmazott Darák Péter, aki a mintegy 300 fős spanyol és magyar hallgatóság előtt mondott beszédében. A Kúria elnöke hangsúlyozta: 1956 „vérrel és áldozattal megszentelt igazsága nélkül” valószínűleg nem lett volna lehetséges 1990-ben sem a békés rendszerváltoztatás és nem születhetett volna újjá a demokratikus Magyarország sem. Mint mondta, 1956 hősei azt mutatták meg, hogy élni csak szabadságban érdemes, és ezért áldozatuk nem volt hiába való.

A Fodor-Lengyel Zoltán, Madridban élő magyar művész által tervezett és készített köztéri műalkotás avatóünnepségén Manuela Carmena, Madrid polgármestere büszkeségét fejezte ki amiatt, hogy a spanyol főváros utcáin, parkjaiban megjelenik más országok történelme is, mivel „az emberiség egy, ha szenved egy ország, mi is szenvedünk”. Felidézte, hogy 1956-ban még kislány volt, de jól emlékszik a magyar nép szenvedésére, heroikus küzdelmére a szabadságért.

Győri Enikő, madridi magyar nagykövet köszönetét fejezte ki, hogy a városvezetés lehetővé tette egy olyan emlékhely létrehozását, ahol ezentúl minden évben a Madridban élő magyarok ünnepelhetnek.

Az első madridi '56-os emlékmű koszorúzását követően a 60. évforduló alkalmából a madridi nemzeti hangversenyteremben tartott ünnepségen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke állami kitüntetéseket adott át olyan magyaroknak és spanyoloknak, akik sokat tettek a magyar kultúra és történelem spanyolországi megismertetéséért. Az ünnepségen Inigo Méndez de Vigo spanyol oktatási, kulturális és sportügyekért felelős miniszter mondott beszédet. Az évforduló alkalmából vasárnap Carlos Osoro, Madrid érseke az Almudena katedrálisban celebrál misét, az áldozatok és az őket segítő spanyolok emlékének ajánlva. November 2-án pedig nemzetközi történészkonferenciát rendeznek Madridban, amelyen az 1956-os forradalom spanyolországi és nemzetközi hatásairól lesz szó.

Fotó: madridi magyar nagykövetség Facebook-oldala

Hírek