A Magyar Szabadság Éve

’56-os események Kanadában

A Szegedi Kortárs Balett ’56-os témára átkoreografált művet adott elő Montreálban és Torontóban, míg a Muzsikás együttes a Magyar Hét keretében lépett föl, ugyancsak Montreálban. 

Az 1956-os Emlékév programjaival az érdeklődők nemcsak az anyaországban, de a határokon, sőt a tengerentúlon is találkozhatnak.

Szeptember 7-én a torontói St. Lawrence Centre for the Arts-ban, majd szeptember 9-én a montreáli Outremont színházban lépett fel a Szegedi Kortárs Balett. A társulat ’56-os témára átkoreografált Táncszvitet adott elő, nagy sikert aratva ezzel a két helyszínen szép számban megjelenő egykori ’56-os menekültek körében. Torontóban beszédet mondott Szabó Stefánia főkonzul, és sor került egy borkóstolóval egybekötött fogadásra is.

A Montreáli Magyar Hét keretében lépett fel a Muzsikás együttes – Kacsó Hanga Borbála énekesnő vendégszereplésével. Az esemény nem titkolt célja volt a magyar népzenei hagyományok bemutatása és népszerűsítése, emellett az 1956-os események felidézése és megismertetése a kanadai közönséggel. A Muzsikás legutóbb 25 évvel ezelőtt lépett fel Montreálban; mostani észak-amerikai turnéjuk során felléptek még New Yorkban, Torontóban és Calgaryban is.

Hírek