A Magyar Szabadság Éve

’56-os fotókiállítás nyílt Moszkvában

„A magyar szabadság két hete” címmel nyílt fotókiállítás Moszkvában, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. A Memorial Központban október 3-tól látható tárlat a moszkvai nagykövetség ünnepi rendezvénysorozatának első állomása.

Az archív képeket bemutató kiállítás megnyitóján Balla János nagykövet hangsúlyozta az 1956-os forradalom és szabadságharc magyar történelemben betöltött jelentős szerepét, amely a magyar nép szabadságvágyának dicsőséges megnyilvánulása volt, még akkor is, ha az idegen elnyomók, és az idegen hatalmi rendszer elleni küzdelem csak a rendszerváltoztatáskor érhette el végső célját.

A nagykövet egyúttal köszönetet mondott a szervezésben és a fotóanyag felkutatásában közreműködő orosz partnereknek. Balla János úgy vélte, hogy segítségük a történelmi sérelmeket lezárni képes, pragmatikus alapú magyar–orosz együttműködés bizonyítéka is egyben. A megnyitót követően az érdeklődők megtekinthették a Játsszunk nyugodtan című dokumentumfilmet.

A moszkvai magyar nagykövetség az oroszországi politikai elnyomás történeti kutatásával és az üldözöttek emlékének ápolásával is foglalkozó Memorial Központtal együttműködésben szervezte a tárlatot, amelynek képanyagát a Fortepan, valamint a Krasznogorszki Orosz Állami Film-és Fotóarchívum biztosította. A 2016. október 25-ig látható kiállítást az 1956-os Emlékbizottság támogatta.

Hírek