A Magyar Szabadság Éve

’56-os programsorozat az Operában

Emlékezni és emlékeztetni akarunk ’56 hőseire, köszönetet mondani nekik, és szeretnénk, ha az 1956-os Emlékév végén mindenki egy kicsit jobban átérezné, milyen jó egy szabad és független országban élni – fejtette ki Schmidt Mária, az 1956-os Emlékév kormánybiztosa az Operaház ünnepi programsorozatát bemutató sajtótájékoztatón.

Az 1956-os Emlékbizottság azzal a céllal indította útjára az Emlékévet, hogy megszólítsa az egész országot, és minden magyar emberhez közel vigye az 1956-tól kapott örökséget. A Magyar Állami Operaház tizenkét programmal, köztük három ősbemutatóval, musicallel, hangversenyekkel és képzőművészeti tárlatokkal készül az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. A programsorozat két ’56-os vonatkozású opera ősbemutatójával kezdődik: Varga Judit Szerelem című alkotásával, mely az Operaház pályázati kiírására született, valamint az idén elhunyt Einojuhani Rautavaara kortárs finn komponista A bánya című művével.  

Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan kiváló intézmény, mint az Operaház, együttműködő partnerünk 1956 hatvanadik évfordulóján és segít bennünket abban, hogy a művészet eszközeivel is közel vigyük az emberekhez ’56 eseményeit, hiszen a történészek soha nem tudnak olyan hatást elérni, mint a művészet, különösen a zene” – fogalmazott Schmidt Mária.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Erkel Színház és az Andrássy úti nagyszínpad mellett az Operaház pincéje is játszóhellyé alakul, ahol a Kádár utolsó beszéde című dokumentumjáték látható majd.

Az 1956-os Emlékbizottság 200 millió forinttal támogatta az Operaház programjait.

Hírek