A Magyar Szabadság Éve

„Át kell adnunk ’56 üzenetét a ma fiataljainak”

Tallai Gábor a Terror Háza Múzeumban nemrég nyílt ’56-os VR-kiállításról és az Emlékévet érintő aktuális információkról beszélt a Karc FM Rádióban. 

Az 1956-os Emlékév programjainak egyik kiemelt helyszíne a budapesti Terror Háza Múzeum. Az Andrássy úti épület földszinti részén június közepétől tekinthető meg az Egy akaraton 1956–2016 című időszaki kiállítás. A tárlaton az egyedülállóan realisztikus, 360 fokban elforgatható virtuális valóság-filmtechnika révén a látogatók olyan filmélményt kapnak, amely szó szerint visszarepíti őket a forradalom napjaiba.

„Ezek a filmek egy csodálatos, rendkívül látványos technikai megoldással készültek. Hiszünk benne, hogy ilyen eszközökkel az 1956-os forradalom iránt eddig kevésbé érdeklődő fiatalok megszólítása is lehetséges.” – mondta el Tallai Gábor a kiállítás kapcsán.

Tallai Gábor elárulta, a cél egy olyan oktatási program elindítása, ahol az általános- és középiskolai tanárok bővíthetik tudásukat az 1956-os szabadságharcról. „Ehhez legalább 5000 történelemtanárt szeretnénk elérni. Ne felejtsük el: ők azok, akik a felnövő generációk számára tovább fogják adni ’56 szellemiségét, ezért nagyon fontos, hogy ők kellő mennyiségű tudással és magabiztossággal rendelkezzenek ebben az évtizedeken át politikai tabunak tekintett témában, és megismertessék az eddig ismeretlen hősöket a fiatalokkal.”

Az Emlékév egyik legfontosabb része az a nagyszabású pályázati program, melynek keretében az 1956-os Emlékbizottság számos, a forradalommal kapcsolatos ötlet megvalósítására biztosít forrást. A pályázati lehetőség magánszemélyek, intézmények és civil szervezetek egyaránt adott. Tallai Gábor elmondta, eddig több mint 1200 pályázat érkezett be, ezek elbírálása folyamatosan történik.

Tallai Gábor hozzátette: „Fontos, hogy legyen egy olyan országos jellegű, figyelemfelhívó bemutatkozása is az Emlékévnek, amivel mindenkit elérhetünk. Többek között ennek jegyében kötöttünk együttműködési megállapodásokat a MOL-lal, az OTP-vel, a MÁV-val, valamint a nagyobb közgyűjteményekkel.”

 

Hírek