A Magyar Szabadság Éve

Az USA-ban is több rendezvényen emlékeznek az ’56-os forradalomra

A múlt héten megnyitott hathetes ünnepségsorozat során Simicskó István honvédelmi miniszter részvételével konferenciát tartanak a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen, a miniszter kiállítást nyit meg a Pentagonban, szobrot avatnak a magyar nagykövetség új épületében, valamint filmfesztivállal és három koncerttel is tisztelegnek 1956 emléke előtt. 

Az eseménysorozatot a washingtoni Nemzeti Sajtóklubban magyar részről szeptember végén nyitotta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete a magyar-amerikai viszonyra utalva az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: „a rendezvénysorozat lehetőséget ad arra, hogy felülemelkedjünk a napi nézeteltéréseken”.

A nagykövet aláhúzta, hogy a rendezvénysorozattal Magyarország és a nagykövetség szeretné szélesre tárni a kapukat, s mélyebben megismertetni az amerikaiakkal, valamint az amerikai magyarokkal az 1956-os magyarországi eseményeket, a hidegháború történetének ezt a történelmi jelentőségű pillanatát.

„1956 megmutatta egyúttal azt is, hogy az elnyomott magyar nép belső értékrendje teljesen eltért a szovjet rendszerétől” – jelentette ki Szemerkényi Réka, aki hozzátette: a legmegfelelőbb kifejezési formákat keresték, amikor összeállították az '56-os forradalomra és szabadságharcra emlékező programsorozatot. A washingtoni magyar nagykövet elárulta: ennek jegyében válogatták ki annak a filmfesztiválnak a filmjeit is, amelyeknek mindegyike '56-tal foglalkozik, lehetővé téve ezzel a forradalom és szabadságharc különböző aspektusainak megismerését, valamint az akkori történések mélyebb átgondolását. „Ez a szándék motiválta a gyermekrajz-pályázat meghirdetését is.” – árulta el a nagykövet.

Az elkövetkező hat hétben az Egyesült Államokban élő magyar közösségek is ünnepségeket szerveznek, például Clevelandban, Chicagóban, Bostonban, Floridában és Kaliforniában.

Hírek