A Magyar Szabadság Éve

Büszkeségpontot adtak át Vonyarcvashegyen

A Zala megyei település számára Major Janka helyi szobrászművész készítette el az 1956-os forradalom és szabadságharc új emlékművét.

Immáron Vonyarcvashegy is büszkélkedhet méltó ’56-os emlékhellyel: a kezében galambot tartó női alakot ábrázoló szobrot – a forradalom és a szabadságharc allegóriájaként – a Vörösmarty és a Virág Benedek utca találkozásánál helyezték el.

Az átadóünnepségen a település polgármestere, Péter Károly mondott köszöntőbeszédet. A község vezetője arról beszélt: bár az ’56-os forradalom és szabadságharc fizikailag nem jelent meg Vonyarcvashegyen, a helybeli családok közül sokaknak van valamilyen személyes érintettsége a hatvan évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolaban.

Piff József, az Országos ’56-os Szövetség örökös Zala megyei elnöke Major Janka alkotó munkáját méltatta, és reményét fejezte ki, hogy az új Büszkeségpontnál legalább évente egyszer tartanak majd megemlékező ünnepséget. Piff József hozzátette: fontos, hogy az ország minden településének legyen ’56-os emlékműve, hogy a jövő nemzedékei is leróhassák tiszteletüket a forradalom hősei előtt.

Az átadóünnepség végén a vonyarcvashegyi diákok egy-egy szál virágot helyeztek el a település új Büszkeségpontjánál.

Az emlékmű az ’56-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

(Fotó: zaol.hu)

Hírek