A Magyar Szabadság Éve

Dallammá formált ’56-os hősök

Nyolc ’56-os forradalmár arcképe szólal meg a hatvan évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc áldozatainak emléket állító Pesti Srácok hangjai című kiállításon. A korabeli fotók felhasználásával készült installációkból egy kézi hajtókar segítségével csalhatják ki a dallamot a látogatók a Várkert Bazárban megtekinthető ingyenes kiállításon.

Az 1956-os forradalmárok portréin alapuló installációkat Szirmay Zsanett iparművész készítette a Soundweaving projekt elvét követve. Ennek lényege a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra átírt, a magyar népi hímzésekből ismert tradicionális keresztszemes minta és annak hangi leképezése – mondta el a művész, aki kísérletével azt vizsgálta, hogyan hangzik egy „arcból kirajzolódó dallam”. A látogatók a lemezportrék melletti kis dobozkában, egy tekerő segítségével tudják megszólaltatni a portrék dallamait. Szirmay Zsanett elmondta, hogy a fémlapokra „lyukasztott” arcképeket a forradalom és szabadságharcban megsérült, még ma is számos budapesti ház falán látható golyónyomok, illetve a lyukas magyar zászló ihlette. A zenei transzformációt Vikukel Dániel zeneszerző, zongorista készítette el.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósult  kiállítás emléket állít Tóth Ilonának, Mansfeld Péternek, Pongrátz Gergelynek, Angyal Istvánnak, Brusznyai Árpád középiskolai tanárnak, aki veszprémi diákjaiból szervezett forradalmi csoportot; Iván-Kovács Lászlónak, a Corvin köz másik főparancsnokának; Szabó Jánosnak, a legendás „Szabó bácsinak", a Széna téri felkelőcsoport vezetőjének és Dudás Józsefnek, aki embereivel elfoglalta a Szabad Nép székházát és forradalmi sajtót nyomtatott, a szabadságharc bukása után pedig Újpesten szervezte az ellenállást.

A bemutató kialakításában Szirmay Zsanett és Vikukel Dániel mellett Somogyi Éva grafikusművész, Halmy Kund történész, Fövényi Sándor látványtervező, Székely Tibor és Melczer Ádám fémlézervágó valamint Erdélyi János működött közre.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Hírek