A Magyar Szabadság Éve

Egy új országért – Történetek 1956-ról

Család- és ifjúságtörténeti roll-up kiállítást rendez a Családháló közösség budapesti általános és középiskolákban. Az április 28-ig megtekinthető tárlatsorozat célja, hogy a szervezők az 1956-os forradalom és szabadságharcról szóló történetekkel minél közvetlenebbül szólítsák meg a diákokat.

A XI. kerületi Weiner Leó Zeneiskolában megtekinthető kiállítás megnyitóján Gyarmati Orsolya, a Családháló szóvivője elmondta, hogy az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósult, 44 tablóból álló kiállítás kettő, szükség esetén három részre is bontható, így egyszerre több helyszínen is bemutatható. A változatos történetek között olyanok is megtalálhatóak, amelyek a középiskolások forradalomban való részvételét és az azt követő megbélyegzést mutatják be.

Mészáros Lászlóné, a Weiner Leó Zeneiskola igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy az iskola örömmel adott helyet a kezdeményezésnek, mert az ’56-os forradalomról a szokásos megemlékezéseken kívül kevés szó esik. A tablókon szereplő információk, érdekességek kiegészítik a diákok tudását, hiszen a családtörténetek egy speciális szögből mutatják be az ’56-os eseményeket – emelte ki az intézmény vezetője.  

Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola aulájában megnyitott kiállításon úgy fogalmazott: „A szabadság nem magától értetődő, azt kivívták és meg is kell őrizni minden generációnak.”

Az államtitkár felidézte, hogy a ’70-es, ’80-as években, a szabadságharc évfordulóin, a köztereken, a közlekedési eszközökön a rendőrök még a legkisebb baráti társaságokat is rendszeresen igazoltatták, így akarták elkerülni az esetlegesen kialakuló csoportosulásokat, megemlékezéseket. A kormánypárti politikus a szabadságharccal kapcsolatban megjegyezte, hogy 1989-ig kellett várni arra, hogy a magyar politikusok között legyen egy olyan ember, aki kimondja, nem ellenforradalom zajlott hazánkban 1956-ban.

Soltész Miklós szerint az 1990 utáni szabad Magyarország hatalmas érték, azonban meg kell értenünk, hogy szabadon élni nem magától értetődő, a békéért és a szabadságért küzdeni kell.

„Őrizzétek meg ezt a szabadságot, ezt a békés időszakot, amiben benne vagyunk, viszont emlékezzetek tisztelettel és szeretettel azokra a hősökre, akik tíz- és tízezer számra ontották vérüket, áldozták a szabadságért életüket.” – zárta a diákokhoz intézett beszédét az államtitkár.

Forrás csaladhalo.hu
Fotó: Adrián Zoltán

Hírek