A Magyar Szabadság Éve

Észtországban tartottak konferenciát a magyar forradalomról

A tallinni Megszállás Múzeuma adott otthont október 1-jén a Tallinni Magyar Intézet és az Észtországi Magyarok Munkácsy Mihály Egyesülete által közösen szervezett „Határok nélkül 1956-ról” című konferenciának.

A rendezvényt Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet nyitotta meg, aki felszólalásában a magyar forradalom nemzetközi hatásait és a szabadságharcot befolyásoló külső eseményeket, körülményeket ismertette. Dr. Tiborcz-Tóth Tünde, a Tallinni Magyar Intézet igazgatója beszélt az 1956-os események kronológiájáról és kitért a forradalmat követő megtorlásra.

A konferencián személyes emlékeit idézte fel Enn Tarto észt politikus, egykori disszidens, aki 1956-ban diákként állt ki a magyar forradalom mellett. Enn Tarto a Tartui Egyetemen diáktársaival terjesztette a magyar szabadságharcot támogató röpcédulákat. Ezek eljutottak Nyugatra, de még a moszkvai egyetemistákhoz is. A később disszidált Tarto aktív szerepet vállalt az észt függetlenségi mozgalomban. A már független Észtországban többször is megválasztották hazája parlamentjének képviselőjévé. Magyarország magas kitüntetéssel, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével fejezte ki tiszteletét és háláját Enn Tartónak.

A konferencián előadást tartott Váradi Natália, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, aki a forradalom és szabadságharc kárpátaljai levéltári forrásait mutatta be. Küllö Arjakas a Tallinni Városi Levéltár történésze, a magyarországi események észt társadalomra gyakorolt hatásait foglalta össze és elemezte.

 

Hírek