A Magyar Szabadság Éve

Felavatták az ’56-ban hősi halált halt tűzoltók emlékművét

A IV-XV. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épülete előtti büszkeségpont az 1956-os Emlékbizottság és a Közép és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Alapítvány támogatásával jött létre.

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, fővárosi tűzoltóparancsnok az avatóünnepségen úgy fogalmazott, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Bizottság egy régi adóságát törlesztette ezzel az emlékparkkal, ahol annak a hat tűzoltónak – Csernus Tibornak, Éliás Rezsőnek, Hartmann Józsefnek, Hidas Gyulának, Tóth II. Ferencnek és Virág Istvánnak – állítottak emléket, akiket 1956. november 7-én a Dologház utcában, munka közben lőttek le. A hetedik „fejfa” az október 27-én meggyilkolt Csicsmanecz Ferenc tűzoltó emlékhelye.

Az emlékpark kialakításának keretében felújították a hősi halált halt tűzoltók emlékművét is, amit 1942-ben állítottak fel a Dologház utcában, majd az ötvenes években a tűzoltómúzeum udvarára, a rendszerváltoztatást követően pedig az újpesti laktanya elé költöztették át.

A mostani rekonstrukció során az emlékmű visszakapta azt a két emléktáblát is, ami a munka közben elhunyt tűzoltók neveit tartalmazza. Az emlékparkot Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Kótai Róbert százados, a katolikus tábori püspökség lelkésze is megáldotta.

Az emlékpark kialakítása 4,7 millió forintba került.

Forrás és fotó: xmedia.hu

Hírek