A Magyar Szabadság Éve

Filmekkel emlékeztek ’56-ra Kassán

A kassai főkonzulátus kulturális programsorozatot szervezett az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének tiszteletére 2016 szeptemberében. Ennek részeként rendezték meg a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kassai vetítési napját. A rendezvény szervezői a vetíteni kívánt filmekkel tisztelegtek a magyarországi 1956-os és a csehszlovákiai 1968-as események hősei előtt.

Magyarország kassai főkonzulátusa és a Csemadok Kassai Választmánya látta vendégül a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 10-én délután a KulturPark Alfa épületében. A rendezvény fővédnöke Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Richard Raši, Kassa főpolgármestere voltak.

Az érkező vendégeket Bitay Levente konzul és Kolár Péter, a Csemadok Kassa Városi Választmányának elnöke köszöntötte. A Cinefest részéről Bíró Tibor és Kollárik Tamás, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja és a Magyar Médiamecenatúra program koordinátora mutatta be a CineFestet a megjelenteknek.

A megnyitót követően A berni követ című filmet vetítették, majd az érdeklődők Köbli Norbert forgatókönyvíróval beszélgethettek. A 2014-ben készült magyar akcióthrillert a szervezők hamarosan további helyszíneken (szeptember 27. Nagykapos, szeptember 29. Nagytárkány, szeptember 30. Királyhelmec) is bemutatják.

A főkonzulátus Cinefesttel közös programjának miskolci része vasárnap zárult A kor, amelyben éltünk című csehszlovák dokumentumfilm és az Ébredés című csehszlovák film vetítésével.

Hírek