A Magyar Szabadság Éve

Forradalmi fotókiállítás és történész konferencia Kisinyovban

Kiemelt érdeklődés kísérte az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett magyar–moldovai történész tanácskozást Kisinyovban. A 2016. október 13-i elhangzott legújabb kutatási eredményekből kiderült: a térségben igen élénk visszhangja volt a hatvan évvel ezelőtti magyar forradalomnak és szabadságharcnak.

A Moldovai Állami Egyetem adott otthont az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett tanácskozásnak, amelyet a Moldovai Akadémia Filozófia és Történeti Intézete, a Moldovai Állami Egyetem Totalitarianizmus-kutató Intézete, valamint a Moldovai Kulturális Minisztérium a Moldovai Magyar Nagykövetséggel közösen szervezett.

A tanácskozást, illetve az ’56-os forradalmi eseményeket és hősöket bemutató fotókiállítást megtisztelte jelenlétével Monica Babuc, kulturális miniszter, valamint Szilágyi Mátyás magyar nagykövet is. A tanácskozáson jelen volt a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete György, aki felidézte ’56-os emlékeit. Beszélt arról, hogy Iparművészeti Egyetem Nemzetőr Csoportjának tagjaként részt vett egyebek között a Rádiónál zajló harcokban is.

A tanácskozáson neves moldovai történészek mellett, Dalia Bathory román és Békés Márton magyar történészek is részt vettek. A Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója a Szabadságért és függetlenségért címmel tartott előadásában kiemelte: 1944–1945 és 1989–1991 között a Közép- és Kelet-Európát megszálló szovjet hadsereg, és az általa fenntartott diktatúra ellen a legnagyobb és meghatározóbb politikai ellenállás az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc volt, amely olyan hatást gyakorolt a térség országaira, amely hittel és reménnyel töltötte el az itt élő nemzeteket. A kutatási igazgató az egyetem diákjainak beszámolt az ’56-os Emlékév fő célkitűzéseiről és üzeneteiről is. A konferenciát és a kapcsolódó fotókiállítás létrejöttét az 1956-os Emlékbizottság támogatta.  

Hírek