A Magyar Szabadság Éve

Konferencia az ’56-os forradalomról New Yorkban

Az 1956-os magyar forradalomról és a demokratizálódási folyamatokra gyakorolt hatásairól rendezett konferenciát a napokban a magyar ENSZ-misszió New Yorkban.

Az 1956-os Magyar Forradalom szerepe a XX. századi demokratizálási folyamataiban elnevezésű konferencia a misszió 1956-os eseményekkel foglalkozó évfordulós rendezvényeinek sorába illeszkedett. A rendezvénynek két szempontból is aktualitása volt: 1957 januárjában jelent meg a Time magazin híres címlapja, amelyen „az év embere” a magyar szabadságharcos szerepelt, és szintén ekkor hívta életre az ENSZ-közgyűlés a magyar ügyekkel foglalkozó vizsgálóbizottságot – mondta Bogyay Katalin ENSZ-nagykövet.

A Bogyay Katalin vezette konferencián a jelenlévők arról beszélgettek, hogy 1956-nak milyen nemzetközi jelentősége volt, általában milyen szerepet játszott a világ akkori demokratizálási folyamataiban, hogyan befolyásolta a nyugati értelmiség gondolkodását, valamint hogy az ENSZ miért volt hatékony a szuezi válság rendezésében, és miért is nem lépett a magyar forradalom ügyében. Emellett szó esett az emberi méltóság és önszerveződés küzdelmeiről illetve, hogy mindez hogyan kapcsolódott ’56-hoz.

A konferencián magyar és amerikai tudósok és kutatók vettek részt: Mark Kramer professzor, a Harvard Egyetem orosz és eurázsiai tanulmányokkal foglalkozó központjának programvezetője, Miszlivetz Ferenc akadémikus, a veszprémi Pannon Egyetem professzora, Jodi Jensen, az MTA Politikatudományi Intézetének kutatója, valamint Pók Attila történészprofesszor. Jelen volt Cristina Gallach ENSZ-főtitkárhelyettes és Noel Lateef, a tekintélyes – csaknem százesztendős múltra visszatekintő – Külpolitikai Társaság elnöke is.

Az eseményen Terry Eder amerikai zongorista a témához hangulatában illeszkedő Liszt Ferenc és Franz Schubert műveket játszott.

Forrás: MTI

Hírek