A Magyar Szabadság Éve

Kötelesség '56 hőseinek bemutatása

Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pethes József, Újireg polgármestere leplezte le a faluháza mögött állított Büszkeségpontot.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy az 1956-os budapesti tüntetések hulláma október 26-án érte el Tolna megyét. Bonyhádon volt az első nagy tömegeket megmozgató tüntetés, majd számos településen zajlottak kisebb-nagyobb megmozdulások.

„A budapesti eseményektől távol is küzdött és kitartott a magyar nép” – mutatott rá a politikus, aki szerint kötelesség az '56-os hősök emlékének ápolása, mert a mai szabadság nekik köszönhető.

Tolna megyében is voltak áldozatok, elítéltek, bebörtönöztek forradalmárokat. „Köszönettel és hálával tartozunk hősiességükért, hazaszeretetükért” – húzta alá Potápi Árpád, hangsúlyozva, hogy sohasem szabad elfeledni a 61 éve történteket.

Pethes József polgármester megjegyezte, hogy nem helybeli hősöknek állítottak emléket, hiszen „Újireg nem vett részt az 1956-os eseményekben, nincs hőse”. Mint mondta, az emlékművel azokra a magyar fiatalokra emlékeznek, akik „nemcsak a fővárosért, a vidéki városokért, hanem az egész országért vonultak harcba”.

Az újiregi Büszkeségpont az 1956-os Emlékbizottság támogatásával jött létre.

Forrás: MTI
Fotó: Potápi Árpád János Facebook

Hírek