A Magyar Szabadság Éve

Nagyszabású ’56-os programsorozat Lettországban

Lettországban konferenciával, kiállítással és filmvetítéssel emlékeztek meg 1956 magyar hőseiről. A magyar nagykövetség szervezésében megvalósult programsorozatot októberben a Lett Nemzeti Könyvtárban tartották.

Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, illetve azok lett visszhangjáról, hatásairól szóló konferencia társszervezője a Lett Történészek Bizottsága volt. Az 1956-os magyarországi eseményekről a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, Békés Márton tartott előadást.

A Terror Háza Múzeum „1956 – A szabadságért és a függetlenségért” című kiállítását három hónapon keresztül látogathatják az érdeklődők a Lett Nemzeti Könyvtárban. A kiállítást Müller Adrien nagykövet és Ojars-Eriks Kalnins, a lett parlament Külügyi Bizottságának elnöke nyitotta meg. A könyvtár a kiállítás ideje alatt folyamatosan vetíti a Terror Háza Múzeum „Játsszunk nyugodtan” című dokumentumfilmjét. A könyvtárban kapott helyet Brückner János fiatal magyar képzőművész erre az alkalomra készített egyedi like-printje, amelyet a szabadság, a függetlenség iránti vágy gondolataiból kiindulva alkotott meg.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat a „Szabadság, szerelem” című film vetítésével zárult.

Az október 4-ei programokon túl, október 26-án Riga legnagyobb koncerttermében, a Nagy Céhházban (Great Guild) emlékeznek október 23-ra, ahol a lett közönség Fülei Balázs magyar zongoraművész előadásában gyönyörködhet.

Hírek