A Magyar Szabadság Éve

Nem haltatok meg hiába – Napló 1956-ról

Az enyingi Vas Gereben Könyvtárban mutatták be Vajda Jenőné, Németh Terézia: Nem haltatok meg hiába című könyvét, amely a szerző 1956-os naplófeljegyzéseit tartalmazza.

A Magyar Szív – Magyar Szó Alapítvány gondozásában megjelent kiadvány az Enyingen élő Vajda Jenőné, lánykori nevén Németh Terézia, azaz Tercsi emlékeit mutatja be, aki 1956-ban, 14 évesen Veszprémben volt gimnazista. A diáklány naponta készített feljegyzéseket az ’56-os eseményekről, amelyekből az olvasó előtt is nyilvánvalóvá válik, hogy az 1956-os forradalom nemcsak a pesti utcákon zajlott, hanem az ország egészének feszült érdeklődése kísérte.

A napló segítségével képet kaphatunk a veszprémi diákok felvonulásáról, a gyártelepen zajló véres eseményekről, betekinthetünk a középiskolások megtorlás alatti szolidaritási akcióiba, a krónikás körül élő felnőttek összetartásábaanak megnyilvánulásaiba. A veszprémi gyártelep védelmét ellátó munkások hősiességét a 14 éves kislány nagy pontossággal rögzítette naplójában, miközben szomszédjai haláláról, elhurcolásáról mesél. A kislány szülei, félve a megtorlástól, miután megtalálták, elvették lányuktól a naplót, amit harminc évig rejtegettek egy padlásgerendára felszögelve.

A kötet megjelenését az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Forrás és fotó: Vas Gereben Művelődési Ház és Könyvtár

Hírek