A Magyar Szabadság Éve

Ötezer pedagógus képzése kezdődik el az ’56-os Emlékév keretében

Az 1956: a magyar forradalom a legújabb történeti kutatások tükrében című pedagógus-továbbképzés célja, hogy a résztvevők megismerjék az 1956-os magyar forradalomra vonatkozó legújabb hazai és külföldi történeti kutatások eredményeit, és átfogó képet alkossanak erről a korszakról.

A továbbképzés vezető oktatóinak tartott tájékoztatón Schmidt Mária, az 1956-os Emlékbizottság társelnöke a továbbképzés fő feladatának nevezte, hogy 1956 élménye hitelesen jusson el a fiatalokhoz. „A fiataloknak úgy kell beszélni az ’56-os forradalomról, hogy magukénak érezzék a forradalom gondolatát és lendületét, ismerjék meg azoknak a napoknak a hőseit, a pesti srácokat és lányokat, akikkel könnyen azonosulni tudnak. Fontos megérteniük, hogy az ’56-os fiatalok nem hősnek készültek, olyanok voltak, mint ők, de egy összesűrűsödött történelmi pillanatban, spontán módon a történelem formálóivá váltak.” – emelte ki a kormánybiztos.

Az ’56-os Emlékév keretében megvalósuló – 2017 májusáig Cegléden, Mezőkövesden, Székesfehérváron és Egerben zajló – képzési program nem csak történelemtanároknak szól, hiszen 1956 mindannyiunk közös szellemi öröksége. A képzés oktatói, a korszak kutatásával foglalkozó történészek és gyakorló pedagógusok számos olyan részletre és összefüggésre is rávilágítanak majd, amelyek átadására nem csak a történelem órák nyújtanak teret. Az akkreditált továbbképzés keretében továbbfejlesztik annak az ’56-ról szóló digitális tankönyvnek az anyagát is, amelynek előkészítése már megkezdődött.

Hírek