A Magyar Szabadság Éve

Ötvenhatos emlékművet avatott Kövér László Mexikóban

 Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére állított emlékművet avatott pénteken a mexikóvárosi magyar nagykövetségen Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A nagykövetség épülete mellett álló bronz dombormű Kepenyes Pál Mexikóban élő magyar szobrászművész alkotása, aki maga is tevékenyen részt vett a forradalomban.

 Kövér László beszédében hangsúlyozta: a hatvan évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc emléke különleges helyet foglal el minden magyar ember szívében. Szellemisége, tisztasága és tragikuma révén azóta is példaként szolgál világszerte, sokan a meg nem alkuvó szabadságvágy szimbólumaként tekintenek rá. Az Országgyűlés elnöke kiemelte: "Biztató és felemelő érzés is egyben, hogy az 1956-os forradalom olyan lelki közösséget teremtett, amellyel a világ nyugati felén mindenki azonosulni tud." 

A forradalom híre annak idején szétfutott a nagyvilágba, és ma sem szabad hagynunk, hogy annak emléke elhalványuljon, fogalmazott. "Tartozunk ezzel hőseinknek, a szabadság eszményének, a jövő nemzedékeinek. Magyarország alaptörvényének nemzeti hitvallása rögzíti, hogy mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki. Szintén az akkori hősöknek köszönhetjük, hogy 1956-ban Magyarországra, ahogy Márai Sándor fogalmazott, a népek Krisztusára felnézett a világ. A hatalmas szovjet túlerő ellen küzdő szabadságharcosok hősies bátorsága, szabadságvágya mindenütt, máig tartó megbecsülést szerzett a magyar névnek".

 Az Országgyűlés elnöke elmondta, 1956 azt az örökséget hagyta ránk, magyarokra, hogy soha ne higgyük el azt, hogy van következmények nélküli világ. 1956-ban a magyarság bebizonyította: a történelemnek a legnehezebb időkben is nemcsak áldozatai, hanem alakítói is lehetünk, ha pedig képesek vagyunk erre, akkor a történelmünket is saját jobbik énünk képére tudjuk formálni - hangsúlyozta avató beszédében.

Hírek