A Magyar Szabadság Éve

Pesti srác szobrot avattak Washingtonban

Az amerikai fővárosban felavatták az '56-os forradalmat jelképező Pesti srác szobrot, majd a Redskins-stadionban köszöntötték a Gogolák-testvéreket.

A budapesti Corvin köz után immár Washingtonban is áll az '56-os forradalomban harcoló pesti srácok hősies kiállására emlékeztető szobor. Az emlékmű alkotója Juha Richárd, aki többek között a Terror Háza Múzeumban látható Mindszenty-mellszobrot is készítette.

A washingtoni avatóünnepségen beszédet mondott Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Horváth János volt kisgazda politikus, Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni és Colin Bell, az USA budapesti nagykövete – aki magyarul köszöntötte a vendégeket. Az ünnepségen jelen volt Megyesy Jenő, Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója is, aki felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök köszönőlevelét az 1956-ban Amerikába emigráló Gogolák-fivéreknek.

„Világszerte szólnak legendák a magyar találékonyságról, de talán az Újvilágban terjedt el leginkább az a vélemény, hogy saját észjárásunk és leleményünk kiemel bennünket a többi nemzet tagjai közül. Mindnyájunkat megelégedéssel tölt el, amikor magyar sikerekről hallunk” – írta a magyar miniszterelnök levelében, hangsúlyozva: köszönettel tartozunk azért, hogy a két kiváló futballista „tovább éltette a magyar találékonyság legendáját”.

A Gogolák-fivéreket vasárnap, a Washington melletti Redskins-stadionban, a mérkőzés szünetében köszöntötték.

Fotó: Europress/Getty

Hírek