A Magyar Szabadság Éve

Pesti srácok az Óbudai-szigeten

A Sziget Fesztivál szervezői számos programmal és látványos dekorációval teszik emlékezetessé az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóját.

A VOLT és a Balaton Sound után a fesztiválozók a Szigeten is átélhetik az 1956-os forradalom élményét. Nem véletlen, hogy a hatvanadik évfordulóról szóló megemlékezések fontos elemeivé váltak a legnagyobb fesztiváloknak: a szabadság érzetének megélése különös hidat képez az időben egymástól távol álló események között. Érdemes belegondolni, hogy 1956-ban a mai fesztivállátogatókhoz hasonló átlagos fiatalokból lettek történelmünk hősei, a pesti srácok, akik kiálltak a szabadságért, sokan pedig az életüket is feláldozták érte.

A több alkalommal Európa legjobb könnyűzenei fesztiváljának választott Sziget, a hatvanadik évforduló alkalmából számos, az 1956-os forradalmat életre hívó programmal és látványelemmel készül.

A Hősök fala az A38 Sátor mellett mintegy 100 méter hosszan és 4,5 méter magasan helyezkedik el – rajta olyan ’56-os hősök grafikáival, mint Angyal István vagy éppen Mansfeld Péter.

A fallal párhuzamosan húzódik a fesztivál fő közlekedési útvonala, amelyet évről évre hagyományosan két oldalról egy-egy zászlósor szegélyez, felvonultatva a Szigetre látogató közönség nemzeteinek lobogóit. Az idei évben a zászlósor mindkét oldalán legelöl és leghátul a forradalom szimbóluma, egy-egy nagy lyukas magyar nemzeti színű trikolór került elhelyezésre, az ezeket tartó oszlopokon pedig magyar, angol, német, francia és olasz nyelvű táblákon olvasható a lyukas lobogó és a szabadságharc legfontosabb eseményeinek története.

A fesztivál egyik kimondottan látványos eleme a Budapest ’56 Bár. A különleges vendéglátóhelyet egyedülálló módon egy korabeli AN-2 típusú repülőgép belsejében alakították ki. A bár berendezése és a dekoráció az ’50-es évek hangulatát idézik vissza.

Ezenkívül a Sziget itallapján megtalálható a – VOLT Fesztiválról és a Balaton Soundról már ismert – pálinka- és pezsgőalapú Budapest ’56 koktél.

A fesztivál területén ’56-os kiállítással is találkozhatnak a látogatók. A Szabadság Tornya nevű egyedi és gigantikus installáció pihenő, lounge és kiállítótér is egyben. A 15 méter magas építményben a forradalom hőseiről szóló tárlat látható.

Az idei évben a Sziget fő útvonalain az ’56-os hősök neveit viselő, arcképes utcatáblákat helyeztek ki, melyeken az egyes személyekhez kapcsolódó történetek is olvashatók, több nyelven. Utcatáblát kapott Elvis Presley is, ezzel tisztelegve a forradalom idején általa vállalt adománygyűjtés előtt. A fesztivál területén találkozhatunk korabeli ruhába öltözött fiatalokkal, valamint hostessekkel, akik a pesti srácok arcképével ellátott vízalapú tetoválásokat osztanak.

Ahogy az ’50-es évek Magyarországának elengedhetetlen része volt a sport és a futball, úgy a Szigetről sem hiányozhatnak a korabeli idolok. A Sziget sport helyszínén megtekinthető Puskás Ferenc életútja és a labdarúgó 1956-os eseményekhez kapcsolódó története.

A Sziget Fesztivál 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatos programjai és díszletelemei az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósultak meg.

Hírek