A Magyar Szabadság Éve

REvolúció '56 – A forradalom olvasatai

Kétnapos tanácskozást rendez az 1956-os forradalom és szabadságharc különböző nézőpontú és megközelítésű olvasatairól a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) április 24-én és 25-én Budapesten, a Kazinczy utcai Kazimír Házban.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló rendezvény első napján Hermann Róbert történész és Scheibner Tamás irodalomtörténész az 1848-49-től 1956-ig tartó vereségretorikákról, Szirák Péter irodalomtörténész pedig az 1956 rendszerváltás előtti és utáni megközelítéséről beszél majd.  

A tanácskozás a FISZ és az Északi Támpont Egyesület kisfilmjeihez és interjúihoz kapcsolódó 1956: ahány életút, annyi olvasat elnevezésű kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik, majd Magyar Bálint és Schiffer Pál A Dunánál című dokumentumfilmjét vetítik le a szervezők. A 1987-ben készített alkotásról Mészáros Márton Kollár Árpáddal, a FISZ elnökével és Toldi Lóránttal beszélget.

A második napon közéleti témával indul a program, mérlegre téve az ’56-os Emlékévet, számba véve az emlékévek jelentőségét, ideológiai szerepét, és a rendszerváltás óta hatalmon lévő politikai pártok ’56-felfogását.

A REvolúció '56 – A forradalom olvasatai című tanácskozást végül a Móricz Zsigmond körtérre tervezett új emlékművel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetés zárja, az alkotók, Balázs Marcell és Pelle Zita, valamint Nagy Tamás építész részvételével.  

Hírek