A Magyar Szabadság Éve

Valladolidba érkezett az ’56-os kiállítás

Hat spanyolországi helyszín után február végétől a Valladolidi Egyetem Bölcsészettudományi karán tekinthető meg az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára készült vándorkiállítás. A tárlatot Daniel Miguel San José, a Valladolidi Egyetem rektora, Javier Castán Lanapsa, a kar dékánja, Guillermo Pérez Sánchez professzor, valamint Győri Enikő nagykövet nyitotta meg.  

A hatvan évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc történetét bemutató spanyol kiállítási anyagból, valamint az ’56-os forradalom spanyolországi visszhangját bemutató tablókból álló vándorkiállítás a kar történelmi, közéleti témákat feldolgozó, heti programsorozatának keretében érkezett Castilla y León tartomány székhelyére.

A mintegy félszáz érdeklődő részvételével zajlott megnyitón Győri Enikő kifejtette: a pesti srácok példát mutattak abban, hogy a szabadságot minden időben leginkább a fiataloknak kell megvédeniük. A megnyitón felszólalt Guillermo Pérez Sánchez professzor, a kiállítás valladolidi megrendezésének kezdeményezője, az ’56-os forradalom történetét bemutató, mindezidáig legteljesebb spanyol nyelvű monográfia egyik szerzője is, aki szintén méltatta a hatvan évvel ezelőtti hősöket.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló, a forradalom és szabadságharc történetét és spanyolországi visszhangját bemutató vándorkiállítást eddig Madridban, Esteponában, Burgosban, Bilbaoban és Tenerifén láthatták az érdeklődők.

Hírek