A Magyar Szabadság Éve

1956-os emléktáblát avattak Kárpátalján

Szűcs Sándornak, a záhonyi vasútállomás 1956-os főnökének tiszteletére avatott emléktáblát a hős vasutas szülővárosában, a kárpátaljai Csapon Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

A Csapi Széchenyi István Középiskolában, Szűcs Sándor egykori tanintézetében tartott avatóünnepségen elmondott beszédében Gulyás Gergely hangsúlyozta: 1956 magyar forradalmának erejét azok a bátor hétköznapi emberek adták, akik azokban a napokban véghezvitt bátor tetteik által váltak a nemzet hőseivé. Ezek egyike volt Szűcs Sándor – tette hozzá, rámutatva: „miként 1956 megmutatta az egész világnak, hogy mi a nemzetek Dávidja vagyunk, akként Szűcs Sándor helytállása tanúbizonysága annak, hogy a magyar egyben a Dávidok nemzete is”.

A politikus kiemelte: jobb hasonlatot keresve sem lehet találni az egykori záhonyi állomásfőnök cselekedetére, arra, hogy a sínek felszedésével, torlaszok emelésével hatvan évvel ezelőtt tíz napon át fel tudta tartóztatni a vasúton a szovjet csapatok magyarországi benyomulását. Mint fogalmazott, Szűcs Sándornak, miközben vakmerő bátorsággal próbálta megakadályozni, hogy a szovjet hadsereg eltiporja a magyar szabadságot, egészen biztosan eszébe jutottak azok a rokonok, barátok, osztálytársak, akiket Csapról deportáltak a szovjet hatóságok Szolyvára, a 20. század egyik legnagyobb vesztőhelyére, ahonnan legtöbbjük soha nem térhetett vissza.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy a magyar nemzetrészek közül a kárpátaljai magyarságnak kell ma a legkitartóbban és a legelszántabban küzdeni a megmaradásért. Az elnyomás és a mindennapi megélhetési gondok közepette ez rendkívül nagy feladat – emelte ki, hozzáfűzve, hogy a kommunista rezsimek bukása sok országban csak részlegesen hozta el a magyar közösségek számára a teljes szabadságot. Azt a teljes szabadságot, amelyben minden ember méltóságát egyaránt tisztelik, amelyben minden ember, legyen bármely nemzet fia is, nyelvével és kultúrájával szabadon élhet, nemzeti önazonossága szerint, melyet egy államnak nem elég tiszteletben tartani, hanem alapvető kötelességeként védelmeznie kell – szögezte le az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

„Éppen ezért egyértelműen rögzíteni szükséges, hogy elítélendő minden olyan állami magatartás, amely ezt az önazonosságot nem tartja tiszteletben, és tűrhetetlen minden olyan intézkedés, jogszabály, de még annak tervezete is, amelyik egy nemzetiségnek a jogait korlátozni akarja” – fejtette ki Gulyás Gergely.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Nemes János

Hírek