A Magyar Szabadság Éve

’56-os emlékhelyet adtak át Gersekaráton

A Vas megyei településen tartott átadóünnepségen V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára mondott ünnepi beszédet.

A gersekaráti emlékpark kialakítása 2001-ben kezdődött, ám a folyamatos karbantartások ellenére a terület állapota mára jelentősen leromlott. Az ’56-os Emlékév keretében felújították a „Szomorú Anya” szobrát, keresztet és emlékoszlopot állítottak, valamint – a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére, szimbolikusan – hatvan darab tölgyfacsemetét is elültettek.

V. Németh Zsolt beszédében elmondta: a mi felelősségünk, saját korunk és társadalmunk felelőssége, hogy emlékezzen, emlékeztessen a 20. század tragikus eseményeire, a II. világháborút követő terrorra, a szovjet megszállásra és természetesen 1956 vértanúira. Az államtitkár Gabriel García Marquez író szavait idézve hangsúlyozta: a forradalom is kulturális mű, a teremtő elhivatottság és tehetség legteljesebb megnyilvánulása, mely okot ad arra, de meg is követeli tőlünk, hogy mélységesen higgyünk a jövőben.

Az eseményen V. Németh Zsolt és Pászthory Istvánné, Gersekarát polgármestere megkoszorúzta, Andor Zoltán plébános pedig megáldotta a felújított emlékművet.

Az emlékhely rekonstrukciója az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

(Forrás és fotó: vaol.hu)

Hírek