A Magyar Szabadság Éve

Heves megye ’56-os hőseire emlékeznek az egri Zsinagóga galériájában

A Dobó István Vármúzeum által készített tárlaton a város korabeli tárgyain és dokumentumain keresztül ismerhetőek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei.

Március utolsó napjától látható az egri Ziffer Sándor Galériában „A szabadság ott kezdődik…” – Az 1956-os forradalom Egerben és Heves megyében című kiállítás. A tárlat középpontjában az ’56-os események felidézése áll, de a tárgyi és szöveges tartalmakon keresztül a készítők a forradalom és szabadságharc társadalmi és gazdasági hátterének bemutatására is törekszenek.

A kiállításon kialakított korabeli konyhabelső, általános iskola és iroda segítségével a látogatók szó szerint beléphetnek az ’50-es évekbeli Eger mindennapjaiba. Az utcaképeket ábrázoló vitrinekben ’56-os tárgyak segítik a múltidézést: látható többek között egy korabeli nemzetőr-karszalag, valamint több, a forradalom idején használt fegyver.

A kiállítás egyik különlegessége, hogy az érdeklődők az egri forradalmi események központi szereplőinek - Bíró Lajos, Maczky Béla, Renn Oszkár- alkotásaival is találkozhatnak.

Fotó: Nemes Róbert

Hírek