A Magyar Szabadság Éve

Hősök és áldozatok emléke

Büszkeségpontot avattak Nagylóc központjában, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére.

Az átadóünnepség zenés-verses műsorát követően Péter Gábor polgármester mondott köszöntőt, aki ismertette az ’56-os emlékmű koncepcióját, amely Bobály Dávid szobrászművész alkotása.

A szobor a községünkben történt 1956-os események legmeghatározóbb momentumát jeleníti meg, a szovjet emlékmű ledöntésének pillanatát.  Maga az alak egy fiatalembert ábrázol, aki büszkén kiáll az összedőlt emlékmű tetejére, s onnan hirdeti: forradalom van! – ismertette a községvezető. Hozzátette: a férfi alakja mindezek mellett a tettre készséget, a bátorságot, valamint az önfeláldozást is megszemélyesíti. A nemzetőrt körbeölelő lyukas zászló lobogása pedig az események lendületességét, a megállíthatatlanságot szimbolizálja.

A polgármester köszöntőjét Balla Mihály országgyűlési képviselő gondolatai követték.

Egy ilyen emlékműnél méltóképpen ünnepelhetjük a forradalom hőseit, akiknek szent céljuk az volt, hogy a magyar szabadságot arany betűvel beleírják a világ, s Európa történelmébe! – fogalmazott a politikus. Kiemelte: a „Büszkeségpontok” tanulságot tesznek arról, hogy mit is jelentettek nemzetünk számára 1956 eseményei. A felavatott emlékszobor pedig mindezt megőrzi, s magába zárja az utókor számára.

Emlékezni csak akkor tudunk, ha vannak biztos pontjaink. Emlékezzünk hát a jövőben is e szobor lábánál azokra, akik saját életüket áldozták fel a magyar szabadságért, a független nemzetért, s azokra, akik példát mutattak önfeláldozásból és hazaszeretetből – húzta alá Balla Mihály.

A beszédeket követően Urus Attila plébános megáldotta az emlékművet, majd átvágták a szobor felavatását szimbolizáló nemzeti színű szalagot is. A megjelentek a „nagylóci forradalmár” lábánál elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Az emlékmű az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

Forrás: nhc24.hu
Fotó: Hüvösi Csaba

Hírek