A Magyar Szabadság Éve

Október tűzvirága Nyíregyházán

„Az életből csak ennyi fény maradt, / Csillagos ég, tenyérnyi napsugár. / Ezt vártuk nap-nap, homályos falak / Üregéből esténként-délután. / S elvették ezt is, a tenyérnyi napot: / Bebádogoztak minden ablakot.” Tollas Tibor Bebádogoznak minden ablakot című verséből is hallhatott részleteket a nyíregyházi közönség a miskolci Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesület legutóbbi zenés-verses irodalmi előadásán. Az ’56-os Emlékbizottság támogatásával megvalósult műsort már több helyszínen, egyebek között Egerben, Putnokon, Sárospatakon és Székesfehérváron láthatták az érdeklődők. 

Tollas Tibort 1947-ben koholt vádak alapján tartóztatták le, 9 évig a Gyűjtőfogházban, a váci börtönben és a tatabányai bányamunkatáborban raboskodott. 1956 júliusában szabadult, az 1956-os forradalomban a budapesti Nemzetőrség összekötő tisztjeként vett részt. A forradalom és szabadságharc leverését követően elhagyni kényszerült Magyarországot. 1956 végén egykori rabtársaival megalapította az egyik legnagyobb hatású emigráns irodalmi lapot, a Nemzetőrt, amelynek negyven éven át főszerkesztője volt.

Az Október tűzvirága című ötvenperces verses-zenés irodalmi műsort Tollas Tibor emigráns költő verseiből és életének eseményeiből állította össze az Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesület. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára szerkesztett műsor a társadalmi igazságtalanságokat, a börtönéveket, a forradalom napjait, az emigrációt és Tollas Tibor hazatérését is bemutatja, hiszen ő azon szerencsés alkotók közé tartozott, akik még megélhették a szovjet csapatok kivonulását, és ideiglenesen vagy véglegesen hazatérhettek. A több mint négy évtizedet átfogó válogatott, megzenésített versek nemcsak a költő érzéseit, élményeit rögzítik: egy sokat próbált nemzedék sorsát is megidézik.

Hírek