A Magyar Szabadság Éve

"Amikor kiderült, hogy nem utazhatunk, két napon át sírtam"

Mary Kok és Willem Honneiber a holland olimpiai csapat tagjaiként társaikkal együtt a magyar forradalom és szabadásharc leverésének hírére bojkottálták az 1956-os melbourne-i ötkarikás játékokat. A szolidaritást vállaló sportolóknak az 1956-os Emlékév keretében mondtunk köszönetet.

A Dank! Merci! Gracias! elnevezésű eseményre 14 holland, spanyol és svájci egykori versenyző érkezett hazánkba. Az '56-os szovjet intervenció ellen az ötkarikás játékoktól való távolmaradásukkal tiltakozó sportolók a Terror Háza Múzeumba is ellátogattak.

A 1954 és 1957 között kilenc világcsúcsot felállító holland úszónő, Mary Kok élete legjobb formájában várta a melbourne-i olimpiát, és sokáig képtelen volt feldolgozni álma elvesztését. Elmondása szerint az "elengedés", a történtek elfogadása csak most, hatvan évvel a történtek után, Magyarországon válhatott véglegessé.

Willem Honneiber a holland gyeplabdacsapat tagjaként készült az ötkarikás játékokra. Mint mondja, ma már teljesen egyet tud érteni az '56-os bojkottal.

Az 1956-os esztendő az olimpiai bojkott révén Hollandia, Spanyolország és Svájc legjobb sportói számára is drámai fordulatot hozott. Sokan közülük – mint Mary Kok és Willem Honneiber – életük álmát adták fel a Magyarország iránti szolidaritásért, a magyarok szabadságáért. Önfeláldozó kiállásukért köszönettel tartozunk.
 

Hírek