A Magyar Szabadság Éve

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tiszteleg az ország

Az 1956-os Emlékév pályázati kiírásai 2016. január 31-én jelentek meg. Az azóta eltelt több mint 400 napban két és félezer pályamű érkezett. Eddig a pályázók több mint fele, 1385 kapott támogatást, melyek összértéke csaknem hatmilliárd forint. A fokozott és nem csökkenő érdeklődés miatt a pályázati határidőket az 1956-os Emlékbizottság meghosszabbítja.

Magyarország kormánya az 1956-os Emlékév során megvalósuló programokra 13,5 milliárd forint költségvetési támogatást biztosított. A kormánydöntés 2015 őszén született meg, az abban szereplő összeg azóta nem változott. A költségvetési támogatás több részletben kerül az Emlékbizottsághoz.

A költségvetési támogatás több mint felét az Emlékbizottság döntése értelmében az 1956-os forradalom és szabadságharc megidézését vállaló, pályázatot benyújtó települések, civil szervezetek, gazdasági társaságok és magánszemélyek kapják meg.

A pályázati kiírásokra benyújtott pályaművek értékelése több szintű, így a pénzügyi és formai ellenőrzést követően a magyar tudományos és művészeti élet csaknem harminc elismert képviselője vállalta, hogy részt vegyen a pályaművek szakmai bírálatában. Az eddig benyújtott mintegy két és félezer pályamű több mint fele, 1385 kapott támogatást.

A pályázati kiírásokon keresztül így ez év márciusáig több mint félezer rendezvény, művészeti produkció és kiállítás létrehozatalára, kétszáz könyv és kiadvány megjelentetéséhez, csaknem kilencven film elkészítéséhez kapott támogatást hétszáznál több település, civil szervezet és magánszemély. Országszerte négyszáztizennégy úgynevezett „’56-os Büszkeségpont” létesül, vagy újul meg, ahol méltó módon emlékezhetnek honfitársaink és külföldi vendégeik a forradalom hőseire.

A fokozott és továbbra sem csökkenő érdeklődésre való tekintettel az 1956-os Emlékbizottság 2017. április 30-ig hosszabbítja meg a pályázatok benyújtási, 2017. június 16-ig a megvalósítás határidejét.

A nyertes pályázók listája folyamatosan frissítve tekinthető meg a magyarforradalom1956.hu oldalon: mind a hat pályázati kategóriákban a nyertes pályaművek címe és leírása valamint a számukra megítélt támogatás összege egyaránt megtalálható. Ugyancsak a fenti honlapon tölthető le többek között a bírálati szempontokat tartalmazó űrlap, a támogatási szerződésminta és a benyújtandó mellékletek jegyzéke.

Az 1956-os Emlékbizottság a pályázati folyamatot kiemelkedően eredményesnek ítéli: a támogatások segítségével Magyarország háromezer települése közül minden ötödik kifejezi tiszteletét az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt.

’56-os Emlékbizottság

Hírek