A Magyar Szabadság Éve

Forradalom testközelből – Egy akaraton 1956-2016

Hat új, 360 fokos technológiával rögzített filmet élhet át a látogató a Terror Háza Múzeum időszaki kiállításán, ahol a virtuális szemüveg segítségével egyszerre lehet a jelenetek szereplője, operatőre és vágója is. Az Egy akaraton 1956-2016 című kiállításról, a különleges technikáról és az emlékév további érdekességeiről Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója beszélt hétfőn a Karc FM, Hangoló című műsorában.

Az ’56-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító tavaly nyár óta látogatható Egy akaraton 1956-2016 című kiállítás hat új rövidfilmet mutat be, ahol a látogatók testközelből élhetik át a forradalom emlékezetes pillanatait.

A filmek 360 fokos szögben készültek, speciális kameratechnikával. Amikor a néző fölveszi a VR szemüveget, a képek körbeveszik, mint egy gömb, és akárhova néz egy másik történetet lát. A történetek visszarepítenek minket '56-ba. És ott vagyunk azok között, akik annak idején a szabadságért, a függetlenségért megmozdultak. Temérdek sokszor sajnos névtelen hősről beszélünk – mondta el Tallai Gábor az interjúban.

A filmeket Pálfi György rendezte, a történeteket Ruttkay Zsófia dramaturg, író írta. Minden történetnek van valóságalapja. Az egyik filmben például egy barikád mögött készülődnek a forradalmárok, mindeközben pedig mintha ugyanúgy folyna tovább az élet: egy szerelmespár csókolózik, az idősek élcelődnek ezen. A gyerekek közben az utat szappanozzák, hogy a tankok elcsússzanak rajta. Aztán egyszer csak bekövetkezik az a tragikus pillanat, amikor egy támadó szovjet tank áthajt a barikádon. Hirtelen ott vagyunk mindennek a kellős közepén, amely egészen kivételes élmény – folytatta a programigazgató.

A kiállításon használt technikai újdonságról Tallai Gábor elmondta: ez a fajta megjelenítési mód rendkívül új, VR 360-nak hívják, és egy különleges szemüveg tartozik hozzá fülhallgatóval. Csak néhány éve jelent meg, hónapról hónapra fejlődik, valójában óriási lehetőség arra, hogy ilyen jellegű történeti kiállításokon megadjuk a ma élőknek azt az élményt, hogy ott legyenek a történelem egy bizonyos pillanatában. A mai fiatalok számára ugyanis a hatvan évvel ezelőtti események nagyjából ugyanolyan távol vannak, mint a vesztfáliai békekötés vagy az első világháború. De amikor felkerül a szemüveg, és az ember ott van az események kellős közepén, akkor hirtelen ez az időbeli távolság eltűnik. Arra döbbenünk rá, hogy ők mi vagyunk.

A június óta tartó, szinte folyamatosan teltházas kiállítás első hat filmje hamarosan felkerül az internetre, ahol bárki megnézheti majd, ha van VR-szemüvege. Az új hat film az ’56-os Emlékév végéig nézhető meg a Terror Háza Múzeumban, ezt követően ezek is elérhetőek lesznek a világhálón.

A programigazgató az Emlékévvel kapcsolatban elmondta: az Emlékév nem csupán a múlt év őszére korlátozódó rendezvényfolyam, a kormány döntése alapján 2017. június 16-áig tart, ami azért is jó, mert még nagyon sok mindennel készülünk. Nemsokára megjelenik például egy képregény. Egy olyan ’56-os képregény, amelyet talán Magyarország egyik leghíresebb képregényrajzolója, Futaki Attila rajzolt meg. Számos olyan esemény lesz még: konferencia, ünnepségek, amelyek elmélyítik '56 emlékét.

Hírek