A Magyar Szabadság Éve

Kiemelt nyugdíjjal élnek a Kádár-rendszer „vérügyészei”

Békés Márton hétrészes sorozatban publikálja az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlás vezetőinek szocializmuson átívelő, máig elszámoltatás nélküli történetét. A Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója vizsgálódásainak eredményeiről beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Békés Márton kiemelte: a máig fennálló súlyos anomáliát az okozta, hogy a rendszerváltoztatást követően a magyar demokrácia igazságszolgáltatási rendszere és a demokrácia politikai kultúrája nem volt olyan erős, hogy a diktatúra bűneivel, a „vérügyészek” rémtetteivel elszámoljon. Ez az elmaradt igazságtétel pedig, mint mondta – különösen egy évvel az ’56-os Emlékév után – mélyen sérti az általuk kivégzésre ítélt Mansfeld Péter és a többi szabadságharcos hős emlékét.

A Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója elmondta: a Mansfelddel együtt összesen 17 emberre halálos ítéletet kérő Mátsik György a Kádár-rendszerben éveken át az Úszószövetség vezető tisztségviselőjeként és a Melléktermék és Hulladék Egyesület (MÉH) vezetőjeként tevékenykedhetett, a rendszerváltoztatást követően pedig kiemelt nyugdíjazásban részesítették, amelyet a mai napig élvezhet. 

A Látószög blogon megjelent cikksorozat első részét itt olvashatja el: http://latoszogblog.hu/blog/a_vegso_iteletre_varva

(Fotó: kultura.hu)
 

Hírek