A Magyar Szabadság Éve

Megemlékezés Chicagóban

A chicagói lengyel kultúra fellegvárának tartott Copernicus Centerben rendezték meg a Chicagói Magyar Kulturális Tanács szervezésében, a Főkonzulátus és az ’56-os Emlékbizottság támogatásával, a helyi magyarság ünnepi megemlékezését, amelynek vezérszónoka Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottsága elnöke volt.

Beszédében a politikus méltatta a forradalom jelentőségét és szerepét a kommunista rezsimek három évtizeddel későbbi összeomlásában. Kiemelte továbbá az 1956 júniusi poznani felkelés szerepét, mint az októberi budapesti forradalom előzményét. Hangsúlyozta, hogy Poznan nélkül valószínűleg október 23-a sem lett volna, hiszen a lengyel felkelés volt az a szikra, amely később belobbantotta a magyar forradalom lángját.

Németh Zsolt megköszönte a rendezvényen megjelent ötvenhatosoknak hősies kiállásukat, a lengyel népnek 1956-ban Magyarországgal szemben tanúsított szolidaritását. Ugyancsak köszönetet mondott az Amerikai Egyesült Államoknak a forradalom alatt és azt követően elmenekült magyarok részére nyújtott segítségért és a befogadásukért. Kiemelte, hogy fiatal politikusként a ’80-as években sokat tanultak a Fidesz vezetői a lengyel Szolidaritás mozgalomtól abban a tekintetben, hogy hogyan is kell a kommunista rezsimmel szemben a demokráciáért küzdeni.

A rendezvényen a többi között fellépett a Tatra, a Wici, illetve a Borozda néptánccsoport, a Chicagói és Detroiti Magyar Baptista Kórus és Fúvós Zenekar, Luciano Laurentiu zongoraművész, Vizin Viktória és Emily Margevich operaénekesek, a Csík Hágó Magyar Iskola és Óvoda diákjai, valamint a Szent István Magyar Óvoda és Iskola növendékei.

Az ünnepséget követő állófogadáson a vendégek az „1956 – A szabadságért és függetlenségért” című tablókiállítását is megtekinthették.

Forrás: chicago.mfa.gov.hu

Hírek