A Magyar Szabadság Éve

Ötvenhatos emlékművet avattak Bedegkéren

A székelyföldi mintára készült új Büszkeségpont a nemzeti összetartozás és a múlt iránti tisztelet kifejezésének jegyében jött létre.

Az avatóünnepségen Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: az ’56-os forradalom történéseit vizsgálva bátran kijelenthetjük, hogy ennyire elszánt és széles társadalmi összefogásra még maguk az elnyomók sem számítottak. Azt hitték, bármit meg lehet tenni az emberekkel, bármit meglehet tenni egy nemzettel. A magyarok azonban bebizonyították, hogy ha arról van szó, összefogással le lehet győzni az elnyomó hatalmat – tette hozzá a politikus. Megjegyezte, bár az 500 lelkes somogyi településen nem követelt áldozatokat a forradalom, az akkori események az itt élőket is megviselték.

Steinbacher Jenő, Bedegkér polgármestere úgy fogalmazott: már régóta vártak arra, hogy megemlékezhessenek 1956 hőseiről. A település vezetője felidézte, sokáig nem volt szabad beszélni az ’56-os eseményekről, az iskolákban sem az igazságot tanították a gyerekeknek, ezért is fontos az emlékmű, amely tanulságként is szolgálhat a mai fiatalok számára. A Büszkeségpont létrejöttét az 1956-os Emlékbizottság támogatta.

Forrás: somogytv.hu
Fotó: Witzmann Mihály Facebook oldala

Hírek