A Magyar Szabadság Éve

Tananyaggá vált 1956 Tunéziában

A tuniszi Manouba Egyetem Bölcsészettudományi Karának meghívására tartott előadást Kecskés D. Gusztáv történész az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékezetéről.

A hatvan évvel ezelőtti magyar forradalom és szabadságharcról az egyetem doktori iskolájának felkérésére, az emlékezetpolitikával foglalkozó szeminárium-sorozat keretében hallhattak előadást a leendő valamint a gyakorló történészek. A nagy érdeklődés mellett zajlott eseményt követően intenzív szakmai vita alakult ki az 1956-os magyar forradalom világpolitikai szerepéről, a szovjet rendszer lebontásáról, valamint a magyar forradalom hatásáról a környező államok, és tágabban Európa történelmének alakulásában, az 1960–1970-es években.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósult tuniszi látogatás keretében Kecskés D. Gusztáv történész folytatta levéltári kutatását is, amely során azt vizsgálta, hogyan alakult Tunézia álláspontja az ENSZ-ben és más nemzetközi fórumokon az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcról.

Hírek