A Magyar Szabadság Éve

1956-ra emlékeztek a washingtoni kongresszusban

Dennis Ross republikánus és Marcy Kaptur demokrata párti képviselő is beszédet mondott az 1956-os magyar forradalom hősei tiszteletére. Az eseményen Szemerkényi Réka, washingtoni magyar nagykövet is jelen volt.

Rendhagyó eseményre került sor az amerikai fővárosban. A washingtoni kongresszusi képviselőház házszabálya értelmében megemlékező beszédeket csak igen ritkán, különleges alkalmakkor engedélyeznek. Éppen ilyenre került sor szeptember 22-én: Dennis Ross floridai republikánus és Marcy Kaptur ohiói demokrata párti képviselő is ünnepi felszólalással köszöntötte a hatvan éve történt magyar forradalmat.

A képviselőház magyar-amerikai tagozatának társelnöki tisztségét betöltő képviselők egyaránt a magyar szabadságharcosok hősiességét méltatták. Dennis Ross, aki 2015-ös budapesti útja során családjával a Terror Háza Múzeumot is meglátogatta, elmondta: ő maga is magyar gyökerű, az ő szülei is – már korábban –  Magyarországról emigráltak az Egyesült Államokba és segítették az '56-os magyar menekülteket.

Marcy Kaptur azt hangsúlyozta, hogy az 1956-os forradalom egyben a hidegháború fordulópontja is volt. Hősei bizonyították azt a szabadságszeretetet, amely aztán az egész térség számára példát mutatott, egészen a hidegháború végéig. Ross és Kaptur is kiemelte, hogy 1956 szellemisége máig él. Az 1990 után megújított amerikai-magyar kapcsolatok az akkor hangoztatott – és néhány napra megvalósított – közös értékeken, a szabadságon, a demokrácián, a jogállamiságon és az egyetemes emberi jogok tiszteletén nyugszanak.

„A mai napot történelmi napként éltem meg, ünnepélyes és emelkedett pillanatok voltak ezek” – jelentette ki az MTI-nek Szemerkényi Réka washingtoni  magyar nagykövet, aki szintén jelen volt a kongresszus ülésén. „Kiemelkedő fontosságú esemény, kiemelkedő üzenettel” – tette hozzá.

A nagykövet elmondta, jelképesnek tartja, hogy a jelöltek éppen az elnökválasztási kampány hajrájában emlékeztek meg a magyar forradalomról, hiszen ez az utolsó hét, amikor még ülésezik a Kongresszus a választások előtt. „Szimbolikus volt a gesztus is, mert a  két párt politikusa  egymás után  szólalt fel, s ez egyúttal üzenet is: a magyar-amerikai kapcsolatok kétpárti támogatást élveznek” – hangsúlyozta Szemerkényi.

A megemlékezés közös nyilatkozattal zárult, amelyben az amerikai politikusok „elismerik, ünneplik és emlékezetükbe zárják a Magyarország és az Egyesült Államok közötti tartós barátságot.”

Hírek