A Magyar Szabadság Éve

’56-os koszorúzás a párizsi Diadalív alatt

A francia Charles de Gaulle Emlékbizottság, valamint az 1956-os Magyar Forradalom Franciaؘ–Magyar Emlékbizottságának képviselői közösen emlékeztek meg vasárnap az ’56-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. Idén a Terror Háza Múzeum történészei, Markó György és Horváth Miklós is elhelyezték a megemlékezés koszorúját az ismeretlen katona sírjánál.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia–Magyar Emlékbizottsága más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi Diadalívnél. Az idei ünnepség résztvevői a forgalom elől lezárt Champs-Elysées felső szakaszán érkeztek az ünnepség helyszínére, ahol a koszorúzást követően meggyújtották az öröklángot a magyar forradalom áldozatai, hősi halált halt mártírjai, és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére.

A mintegy száz résztvevő ezt követően meghallgathatta a magyar és a francia himnuszt egy francia katonazenekar előadásában. Az ünnepségen a rendszerváltás óta a magyar kormány is képviselteti magát. Idén a Terror Háza Múzeum, a Veritas Történetkutató Intézet, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága történészei is koszorúztak.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia–Magyar Emlékbizottságának ünnepi rendezvénysorozat konferenciával folytatódik, ahol egyebek között a megtorlás időszakáról, valamint a felkelők elleni állambiztonsági nyomozásokról is szót ejtenek a Terror Háza Múzeum történészei.

 

Hírek