A Magyar Szabadság Éve

„A magyar a szabadság népe”

Ahogy 1956-ban is meg kellett küzdeni a szabadságért, úgy most is „harcolni kell, hogy minden olyan értéket, amely Magyarország számára fontos, meg tudjunk őrizni” – jelentette ki Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kedd délelőtt a Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: ebben segítenek a nemzeti ünnepek, és ennek jegyében készülnek az október 23-ai megemlékezésekre is.

Kara Ákos elmondta, keddi ülésén fogadja el az október 23-ai központi ünnepi rendezvények biztosítási tervét a lebonyolításért felelős operatív törzs. Az operatív törzs vezetője kiemelte: nagy gondossággal és alapossággal készülnek a mostani nemzeti ünnepre is, hogy mindenki biztonságos körülmények között, méltó módon tudjon részt venni a rendezvényeken.

Az operatív törzsben közreműködik többek között a rendőrség, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat és a katasztrófavédelem képviselője. Az ünnep napján, október 23-án reggel 7 órakor ülnek majd össze először.

Október 23-án, hétfő reggel 8 órakor a hagyományokhoz híven a Parlament előtti Kossuth Lajos téren ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját. Orbán Viktor miniszterelnök délután 3 órakor mond ünnepi beszédet a Terror Háza Múzeumnál – emelte ki a rendezvények közül Kara Ákos.

A programok már vasárnap délután megkezdődnek a Műegyetemnél, mások mellett Trócsányi László igazságügyi miniszter részvételével. A koszorúzást követően az egyetemi ünnepségen Simicskó István honvédelmi miniszter mond beszédet, majd délután fél 5-kor elindul a hagyományos fáklyás menet a Bem térre.

Emellett számos más programmal várják a családokat, az érdeklődőket, a megemlékezőket a forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából – közölte Kara Ákos. Most is lesz „nyitott Parlament”: október 23-án megtekinthetik az érdeklődők a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát.

A Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában egész napos protokollmentes megemlékezést tartanak. Napközben '56-os játékfilmeket és dokumentumfilmeket is vetítenek majd a Corvin, a Tabán, valamint a Kino Café Moziban. Este Szabadságkoncertet tartanak a Millenárison, ahol mások mellett fellép a New Level Empire és a Margaret Island.

Október 22. és november 4. között a 4-6-os villamos és a 47-49-es villamos vonalán egy-egy ikonikus helyszínen, megállóban korabeli ruhába öltözött fiatalok – rikkancsok – ajánlják az archív híreket a járókelőknek. Emellett október 22-én és 24-én ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum, gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál.

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója elmondta: az intézmény is több programmal készül a forradalom évfordulójára. Lesznek rendhagyó történelemórák, és az intézmény forradalomhoz kapcsolódó kiállítása október 21-től november 5-ig lesz megtekinthető.

Mindemellett pénteken a Várkert Bazárban a V4-es elnökséghez kapcsolódón egy szakmai konferenciát tartanak, amelynek kiemelt témája: az antikommunista küzdelmek. Az eseményen a térség történészei beszélnek majd azokról a küzdelmekről, amelyek a régió népeit összekötik.

Forrás: MTI
Fotó: Hossala Tamás/NFM

Hírek