A Magyar Szabadság Éve

Budapest angyala

Akciótörténet 1956-ból. Kiállításon mutatják be a nemrég megjelent Budapest angyala című képregényt. A hirado.hu írása.

Felnagyított képregény oldalak a HybridArt Space galéria legújabb, A Képregény Angyalai című kiállításán. A tárlat az eddig megjelent magyar történelmi képregények mellett a Budapest Angyala című, 1956-os sorstörténet részlet gazdag képi világát mutatja be.

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója elmondta: a kiállítás főhőse Angyal János, egy olyan ’56 os hős, pesti srác, aki ’56 után elhagyja az országot, elmegy Amerikába, ahol piszok sikeres lesz. Egy milliárdosról beszélünk, aki, szemben az itthon maradottakkal, a szabad világban kibontotta tehetségét, mindenféle találmányt hozott létre, majd pedig visszajön, hogy bosszút álljon.

A napjainkban játszódó akcióképregény elsősorban a fiatal korosztály számára árnyalja ’56 eseményeit, a pesti srácok indítékait, de bemutatja a rendszerváltás előtti Magyarország diktatórikus világát is – fogalmazott a programigazgató.

Futaki Attila képregényrajzoló szerint a képregény valahol az irodalom és a film között van. Nagyon nehéz pozicionálni. Leginkább akkor működik jól, ha a kockák között indul be az olvasó fantáziája, és akkor egészíti ki a kockák között eltelt időt.

Külön színvilággal jelennek meg az egyes korszakok

Az egyes korszakok különböző színvilággal jelennek meg. Napjaink Amerikája élénk, a budapesti jelen tompultabb, az ’56-os múlt monokróm tónussal jelenik meg.

Mint mondta: próbálta a háttereket is úgy kezelni, hogy az ugyanúgy együtt lélegezzen a karakterekkel, tehát ugyanolyan szerves része legyen a történetnek – fogalmazott Futaki Attila.

Bár Angyal János végül bosszút áll a bajtársait meggyilkoló szovjet tiszten, a történet túlmutat egy szokványos hőstörténeten – tette hozzá a képregényrajzoló.

Tallai Gábor elmondta: fontos volt számukra, hogy megmutassák a mai fiataloknak, hogy ezek nem elvont dolgok, s azok a hősök, akik ’56-ban helytálltak és ott voltak az utcán, azok ugyanolyanok, mint mi: egyik sem akart hős lenni, nem is gondoltak magukra, mint hősök, egyszerűen tették a dolgukat.

(A szöveg forrása: hirado.hu)

Hírek