A Magyar Szabadság Éve

Egyedülálló technológia idézi meg a forradalom hőseit

A Terror Háza Múzeum új kiállításán a látogatók Magyarországon először VR szemüveggel pillanthatnak bele az 1956-os forradalom világába. A tárlatról Tallai Gábor programigazgató beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Tallai Gábor elmondta, Schmidt Mária főigazgatóval évek óta keresték azt az eszközt, amellyel közel lehet vinni a felnövekvő nemzedékekhez a forradalom eufórikus pillanatainak érzését. A Magyarországon ma élők több mint egyharmada semmilyen emlékkel nem rendelkezik a kommunista diktatúráról, ők gyakorlatilag a „normalitás világában nőttek föl, a szabadság hiányát sosem tapasztalták meg”, így aztán nagyon nehéz számukra közvetíteni a forradalmárok kitörő lelkesedését – fogalmazott. 

A közelmúltban komoly fejlődésen ment át a filmes megjelenítés, és a virtuális valóságot teremtő technológia segítségével a nézők maguk is a film szereplőinek érezhetik magukat – mondta a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

Összesen 12 rövidfilm készült el Pálfi György rendezésében, ezek közül a június 28-án megnyíló, Egy akaraton 1956-2016 című kiállításon egyelőre hatot tekinthetnek meg az érdeklődők – a továbbiak az utómunkák befejeztével lesznek elérhetők.

Tallai Gábor megjegyezte, a tárlat címe egy Petőfi-versből származik: 1956-ban a magyarok egy akaraton voltak, mindenki szabadságot, függetlenséget akart.

Hírek