A Magyar Szabadság Éve

Kertész Imre: Az angol lobogó

Nobel-díjas írónk elbeszélésének exkluzív kiadása október 14-én jelent meg az 1956-os Emlékév keretében, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány gondozásában. A forradalomba torkolló ötvenes évek szuggesztív megidézéséről szóló könyv egy 103 perces CD-melléklet is tartalmaz, melyen az elbeszélés a szerző előadásában hallható. Kertész Imre november 9-én lett volna 87 éves.

Kertész Imre posztumusz megjelent kötete tanúságtétel azon értékek mellett, amelyek lehetőséget kínálnak a diktatúrákkal való szembefordulásra. A könyv az író szándékait követve állt össze, páratlan betekintést nyújtva ezzel az ’50-es évek fojtogató, majd az 1956-os forradalom és szabadságharc során lángra lobbanó világába. A kiadványban az elbeszélés mellett eddig publikálatlan fotók, valamint egy a szerzővel készített kiadatatlan interjú is szerepel a diktatúra éveiről és Az angol lobogó megírásának élményhátteréről.

Kertész régóta szerette volna, ha műve ebben a formában is megjelenne – utolsó hónapjaiban örömmel értesült róla, hogy kívánsága az ’56-os Emlékév során végre teljesülhet.

Hírek