A Magyar Szabadság Éve

Kisemmizve, a rendszer ellenségeként

Ujvári László 1956-os forradalmár életútjáról szóló könyvet mutattak be Tiszafüreden.

Wittner Mária egykori szabadságharcos, a kötet előszavának szerzője kijelentette: nagyon sok még a titok az 1956-os forradalommal és szabadságharccal kapcsolatban, „de előbb-utóbb minden kiderül”.

Az 1956-os eseményeket felidézve Wittner Mária kiemelte: leginkább a vidék, az ott élők, dolgozók szenvedték meg a forradalmat és az azt követő megtorlást. Az ő sorsukkal kapcsolatban még sok a titok, az ismeretlen, feldolgozatlan részlet, erről tanúskodik a Tiszafüredi Humanitas Alapítvány gondozásában megjelent, Ujvári László életútját feldolgozó kötet is.

Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár levélben köszöntve az esemény résztvevőit arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1956-os események legfőbb mozgatórugója a szabadság és az önrendelkezés iránti vágy volt. Ennek szellemében a magyar nép a világ egyik legnagyobb elnyomó hatalmával és annak hazai helytartóival szemben vette fel a harcot, kivételes elszántságról és összetartásról tanúságot téve. A bátrak egyike volt Ujvári László (1919-1996) is.

Emlékeztetett: a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a kormány 2016-ot emlékévvé nyilvánította. Ennek keretében a magyar nagykövetségek csaknem félezer megemlékezést rendeztek, amelyek nagyon erős visszhangra találtak.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ugyancsak levélben méltatta a kötet megvalósítóit és főszereplőjét. Azt írta: a történelem hiteles forrásainak feltárása az idő múlásával egyre sürgetőbb feladat. A forradalom és szabadságharc krónikáját, szabadságeszményét hőstettek és sorsok darabjaiból összeállított, monumentális mozaiknak nevezve a tárcavezető úgy vélte, a kötet méltó emléket állít a tiszafüredi forradalmároknak, és reményét fejezte ki, hogy kutatómunkára, hasonló művek megjelentetésére sarkallja az olvasókat.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke a bemutatón hiánypótló munkának nevezte a könyvet és rámutatott: „múltunk közismert és ismeretlen, hétköznapi hősei adnak mércét jövőnk alakításához”.

Az 1956-os forradalmár azonos nevű unokája, Ujvári László történész, a kötet szerzője a könyvbemutatóhoz kapcsolódó pódiumbeszélgetésen elmondta: a kiadvány megjelentetése a család számára elégtételt jelent, egyúttal tisztelgés az '56-os hősök emléke előtt.

Köztiszteletben álló, sikeres családi vállalkozásokat működtető, majd az államosítások idején ellehetetlenített és megbélyegzett nagyapja forradalmi szerepvállalásáról szólva hangsúlyozta: a kisemmizettség érzése mellett hazafias szemlélete tette őt a tiszafüredi forradalmi események egyik vezéralakjává.

Felidézte, nagyapja az utolsó pillanatig hitt a szabadságharc sikerében, annak fővárosi eseményeit anyagilag is támogatta, és eközben is megmaradt embersége, amely arra vezette, hogy két, lincselés elől menekülő ÁVH-s családnak menedéket nyújtson és segítsen új otthonra lelni. Talán ennek köszönhető, hogy a megtorlások idején végül csak másfél évre ítélték, ám az ellene folyó eljárás és az ugyancsak bántalmazásokkal teli, embertelen börtön után még hosszú időn át megtört, megbélyegzett emberként, félelemben élt.

A „Kisemmizve, a rendszer ellenségeként” című könyv megjelenését az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Forrás: MTI
Fotó: hajdupress.hu

Hírek