A Magyar Szabadság Éve

Kövér László: Erőt meríthetünk 1956 jelképeiből

Az 1956-os forradalom emlékévének fővédnöke a Néprajzi Múzeum új tárlatának megnyitóján hangsúlyozta: nagy szabadságharcaink körülményei századonként változtak, ám kiváltó okuk és okozati hatásuk soha.

Az 1848-as és az 1956-os forradalom és szabadságharc tárgyi emlékeit és jelképeit helyezi a középpontba a Néprajzi Múzeum és az Országgyűlési Múzeum közös, A szabadság kódjai című időszaki tárlata.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló kiállítás számos tárgyon és multimédiás eszközön keresztül mutatja be a szabadságharcok összefüggéseit, szimbólumrendszereit.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az emlékév fővédnöke a tárlat megnyitóján arról beszélt: nagy szabadságharcaink körülményei századonként változtak, ám kiváltó okuk és okozati hatásuk soha. Az ok mindig a szabadságvágyban fogant nemzeti önrendelkezési akarat, a hatás pedig a legyőzetve való győzelem, azaz olyan társadalmi-politikai folyamatok elindítása, amelyek közelebb vitték a nemzetet a rövid úton el nem érhető célokhoz – hangsúlyozta a politikus.

Kövér László szerint a legyőzetve is győztes 1956-os szabadságharc erejét a nemzeti szabadságvágy és társadalmi igazságvágy páratlan összefonódása adta. A házelnök megfogalmazása szerint 1848 jelképei hasonló módon adtak erőt 1956 magyarjainak, mint ahogyan mi, mai magyarok erőt meríthetünk 1956 jelképeiből.

Kemecsi Lajos főigazgató köszöntőjében kiemelte: a Néprajzi Múzeum kiemelt feladatának tekinti a magyar múlt és identitás kutatását és bemutatását. Emlékeztetett, ennek a tárlatnak a létrehozásáért többek között a Néprajzi Múzeum, az Országgyűlési Múzeum, valamint az 1956-os forradalom 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság fogott össze.

A szabadság kódjai című kiállítás november 4-ig látogatható a Néprajzi Múzeumban.

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Hírek