A Magyar Szabadság Éve

Schmidt Mária: 1956 hősei egyek voltak a függetlenség követelésében

Az a tizenkét nap, amely 1956-ban a magyaroknak a szabadságból jutott a szovjet megszállók támadásáig, olyan euforikus élményt jelentett, hogy máig eleven a forradalom minden résztvevőjében – fogalmazott Schmidt Mária, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének kormánybiztosa, a Balassi Intézet Hajnalodik - 1956-2016 című kiállításának megnyitóján.

A 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló tárlat fotók, hanganyagok, korabeli napló-, levél- és irodalmi töredékek segítségével idézi meg 1956 emlékét. Schmidt Mária megnyitó beszédében emlékeztetett: a szabadság olyan kincs, amelyet csak azok tudnak értékelni, akik megélték a hiányát. A magyar társadalom harmada már a rendszerváltás után született, a szabadság ezért számára természetes – jegyezte meg a kormánybiztos, hozzátéve: ha azonban a haza nem szabad, senki sem lehet szabad. Ezt ismerték fel 1956 hősei, akik a nemzeti függetlenség követelésében mindannyian egyek voltak – mutatott rá.

Schmidt Mária szerint az a tizenkét nap, amely 1956-ban a magyaroknak a szabadságból jutott a szovjet megszállók támadásáig, olyan eufórikus élményt jelentett, hogy máig eleven a forradalom minden résztvevőjében. Ezek a nemzeti közösség legfontosabb, legdicsőbb emlékei; az 1956-os hősöket a márciusi ifjak mellé kell helyezni – hangsúlyozta.

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta: a kiállítás központi gondolata az emlékezés, illetve annak sajátos mechanizmusa, ezért a kurátorok az emléktöredékeket és az azok révén feltörő érzelmeket állították a középpontba. Kitért rá, a Budapesten november 20-ig látható tárlat több külföldi magyar intézetben is bemutatkozik majd.

A megnyitót követően a Balassi Intézetben Balázs János Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész adott koncertet, amelyen Chopin, Liszt, Kodály, Bartók és Dubrovay forradalmi hangulatú művei csendültek fel.

(Fotó: Balassi Intézet)

Hírek